Ga naar de inhoud

Alle mensen zijn verschillend

Verslavingszorg als onderdeel van geestelijke gezondheidszorg; in de algemene psychiatrie is dat niet overal evident. Middelenmisbruik is nochtans een issue voor veel mensen met psychische problemen en psychiatrische aandoeningen. Omgekeerd vragen sommige patiëntenpopulaties dat de verslavingszorg zich aanpast aan hun specifieke kenmerken en noden. Ook dat is niet vanzelfsprekend. Zo lezen we dat de forensische doelgroep anders naar zichzelf en hun functioneren kijkt dan de hulpverlening dat doet. Overschatten we hun problematiek of minimaliseren zij hem?

De herstelvisie gaat uit van een gedeelde definitie van herstel, waarbij de regie van de behandeling bij de cliënt ligt. Maar als de hulpverlening niet enkel mag vertrekken van haar inschatting van de zorgzwaarte, vormen dergelijke doelgroepen een grote uitdaging.

Ook mensen met een zogenaamde dubbele diagnose, waarbij elke cliënt naast de middelenproblematiek nog andere psychische problemen en dus andere zorgnoden heeft, vergen een grote deskundigheid en aanpassing. Meer gericht zijn op herstel dan op controleren van escalerend gedrag blijkt nochtans een positieve invloed te hebben op het behandelresultaat, maar de weg daarnaartoe vraagt volgehouden inspanning van heel de organisatie.

De algemene geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg kunnen mekaar hierbij inspireren. 

Met het Tijdschrift Verslaving & Herstel hopen wij hier ook een bijdrage aan te leveren, door wetenschap toegankelijk te maken en open te staan voor de visie van alle betrokkenen. Ook beleidsmakers willen we betrekken in het debat, aangezien zij het maatschappelijke kader voor roesmiddelen reguleren. Zowel in Nederland als in België verloopt deze regelgeving voor alcohol zeer moeizaam en tegenstrijdig. Waarschijnlijk speelt het feit dat onze twee landen koploper zijn in de Europese bierexport (cijfers over 2022) daar een grote rol in. Economische principes die primeren boven gezondheid. Als men goed doorrekent, klopt dit nochtans niet. De schade die alcohol aanricht, kost op termijn meer dan de opbrengsten. Ook daarover kan u in dit nummer lezen. Geniet ervan.

Frieda Matthys, hoofdredacteur