Ga naar de inhoud

Percepties, opvattingen, attitudes en kennis over dee-sigaret bij Vlaamse huisartsen

Het roken van tabakssigaretten is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van chronische ziektes en voor vroegtijdig overlijden [1, 2]. Mede door de nicotineafhankelijkheid is het voor veel rokers echter moeilijk om blijvend te stoppen met roken. Om daaraan tegemoet te komen, werd de ‘Tobbaco Harm Reduction’-strategie ontwikkeld [3]. Het uitgangspunt daarvan is dat mensen roken omdat ze verslaafd zijn aan de nicotine, maar dat ze vroegtijdig sterven door de verschillende andere schadelijke stoffen waaruit tabaksrook bestaat [4]. Het doel van de strategie is enerzijds informatie aanbieden over alternatieve en minder schadelijke middelen voor de consumptie van nicotine en anderzijds deze middelen effectief aanbieden. Een voorbeeld daarvan is de elektronische sigaret (e-sigaret) [5].

Inleiding

Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad is het gebruik van de e-sigaret substantieel minder schadelijk dan het roken van tabakssigaretten en kan de e-sigaret gebruikt worden als rookstophulpmiddel [6]. Ondanks dit advies en ondanks het toenemend aantal studies waaruit blijkt dat het gebruik van de e-sigaret veel minder schadelijk is dan roken [3, 7-12], zijn er nog heel wat mensen uit de algemene bevolking die een verkeerd beeld hebben van de potentiële schadelijkheid van de e-sigaret [12, 13]. Ook bij gezondheidswerkers heerst nog veel onwetendheid en terughoudendheid ten opzichte van de e-sigaret. Veel artsen staan sceptisch tegenover de gezondheidseffecten en de effectiviteit van de e-sigaret [14-17]. In 2016 werd in Vlaanderen een bevraging gedaan bij huisartsen en tabakologen [18]. Toen percipieerde meer dan twee derde van de deelnemers de e-sigaret als schadelijk voor de gezondheid van de gebruiker en ging bijna een vijfde niet akkoord met de stelling dat e-sigaretten minder ongezond zijn dan tabakssigaretten. Meer dan de helft van de deelnemers vond de e-sigaret geen effectief rookstophulpmiddel en slechts 10% zou de e-sigaret eerder wel aanraden aan hun rokende patiënten. Volgens de meest recente Cochrane-review is er nochtans matige tot stellige evidentie dat e-sigaretten met nicotine de kansen op een succesvolle stoppoging vergroten in vergelijking met nicotine replacement therapy (NRT) en in vergelijking met e-sigaretten zonder nicotine. Er is ook evidentie dat rookstop met behulp van de e-sigaret met nicotine effectiever is dan stoppen zonder hulp of met counseling [19].

In de huidige studie stonden twee onderzoeksvragen voorop. Enerzijds werden de percepties, opvattingen en attitudes van Vlaamse huisartsen over de e-sigaret opnieuw in kaart gebracht. Anderzijds werd er nagegaan of huisartsen zichzelf voldoende geïnformeerd achten over de e-sigaret en of ze bijkomende informatie wensen.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us