Het eerste nummer van de derde jaargang is helemaal gewijd aan preventie, het stiefkindje van de zorg. Want hoewel iedereen uitroept dat voorkomen beter is dan genezen, besteden onze overheden hier (te) weinig middelen aan. Marc Tack maakt een mooi overzicht van de evolutie.
Preventie is niet sexy: het effect is niet direct zichtbaar en ook niet gemakkelijk aan te tonen; het heeft veel te maken met levenswijze en dus een opgave voor de bevolking zelf. En vooral: de meest effectieve maatregelen zijn structureel (prijs verhogen en beschikbaarheid verminderen) en worden tegengehouden door de industrie. Toch heeft het onderzoek ook op dit vlak niet stilgezeten. De effectiviteit van structurele maatregelen is aangetoond en een alcoholbeleid op het werk is daar mede een gevolg van. Marie-Claire Lambrechts bracht mee de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) 100 tot stand en brengt er verslag over uit.
Specifieke doelgroepen benaderen maakt een gerichtere aanpak mogelijk. Marjan Möhle en Desirée B. Spronk beschrijven hoe dit beter kan bij kwetsbare groepen. Iedereen is het erover eens dat vooral jongeren beschermd moeten worden. Maar hoe doe je dat het best? Is informatie geven over drugs de beste weg? Martha de Jonge en Simone Onrust vinden van niet. En klopt het beeld van de immer dronken studenten? Hanna E. van Roozendaal, Katleen Derickx en Guido Van Hal hebben het onderzocht.
Preventie is ook een onderdeel van de behandeling. Verslaving is immers een chronische en hardnekkige aandoening waarbij herval altijd mogelijk is. Diverse methodieken kunnen ingezet worden voor hervalpreventie: therapieën zoals CBT, CRA en motiverende gespreksvoering, maar ook farmacologische behandelingen en monitoring vinden hier hun plaats, naast peersupport en digitale ondersteuning via sms of apps.1 Anneke van Wamel, Laura Nijkamp en Desirée B. Spronk beschrijven hoe zij hervalpreventie aanpakken bij GHB-gebruikers.
Ik hoop dat deze onderzoeksresultaten, verhalen en ervaringen u kunnen inspireren om de preventieve invalshoek op te nemen in uw professioneel handelen.
Frieda Matthys, hoofdredacteur
Noot
-
Guenzel, N., & McChargue, D. (2022). Addiction Relapse Prevention. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551500/