Beschrijving van de methodologie van Alcoholfacts: een online Social Norms-interventie gericht op studenten van de Universiteit Antwerpen
Studenten vormen een specifieke risicogroep voor alcohol- en middelengebruik, door hun leeftijd en status van student-zijn. Ook Vlaamse studenten drinken geregeld alcohol en vertonen risicovol alcoholgedrag. Dit blijkt onder meer uit een recent gepubliceerd rapport van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) en de Vlaamse universiteiten, het onderzoek ‘In hogere sferen?’ [2, 3]. In dit artikel zal de beschrijving van de methode en de ontwikkeling van de Social Norms-campagne uiteengezet worden.
Inleiding
Alcoholgebruik vormt een groot risico voor de volksgezondheid. Zo is bekend dat 5,3% van alle overlijdens wereldwijd in 2016 toe te rekenen was aan alcohol [1]. Studenten vormen een specifieke risicogroep voor alcohol- en middelengebruik, door hun leeftijd en status van student-zijn [2]. Ook Vlaamse studenten drinken geregeld alcohol. Dit blijkt onder meer uit een recent gepubliceerd rapport van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) en de Vlaamse universiteiten, het onderzoek ‘In hogere sferen?’ [3]. Uit deze studentenbevraging, waaraan 28.670 Vlaamse studenten deelnamen, blijkt dat 85% in het jaar voorafgaand aan de bevraging alcohol dronk en dat zij gemiddeld 9,2 glazen alcohol per week drinken. Ook toont het rapport dat Vlaamse studenten risicovol alcoholgedrag vertonen: bijna 25% drinkt maandelijks 6 of meer alcoholische dranken (mannen) of 4 of meer alcoholische dranken (vrouwen) in 2 uur tijd, zogenaamd bingedrinken [4]. Dit maakt dat studenten kwetsbaar zijn voor ernstige gezondheidsrisico’s van alcohol, zowel op de korte, als op de lange termijn. Zo kan het leiden tot hersenschade [5] en geeft het een verhoogd risico op kanker [6] en alcoholverslaving op latere leeftijd [7]. Bovendien is excessief alcoholgebruik bij jongeren gerelateerd aan geweld, ongelukken en seksueel overschrijdend gedrag [8].