Zwangere vrouwen die middelen misbruiken, worden soms met drang aangespoord om zich te laten opnemen. Uiteraard stappen dergelijke mama’s heel anders het OP+ programma binnen dan mama’s die zelf aan de alarmbel hebben getrokken. Via verschillende wegen trachten we om, ondanks de druk die er ervaren wordt, toch een goede hulpverleningsrelatie uit te bouwen in de wetenschap dat verbinding een cruciale stap is op weg naar herstel.
Het is de eerste keer dat Els, een zwangere vrouw die drugs gebruikt, een residentiële behandeling aanvangt. Voor het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) was dit een voorwaarde om haar kindje na de geboorte mee naar huis te mogen nemen. Het VK was ingeschakeld door de sociale dienst van het ziekenhuis waar Els wilde bevallen. Daar vond men een zwangere vrouw die drugs gebruikte zorgwekkend.
Bij opname was Els boos om al die vreemde regels die plots gelden. Het ergste vond ze dat ze het een paar weken zonder haar gsm moest stellen. Wie bedenkt nu zo’n regel in 2022? Ze kon zich niet voorstellen dat ze haar vriend niet dagelijks zou horen. Ze keek er wel naar uit om mama te worden, al was ze ergens ook een beetje onzeker over haar moederrol. Wat zou er allemaal op haar afkomen met zo’n baby in huis?