Ga naar de inhoud

Overzicht

Abstract verpakt

 

Heeft Ozempic® invloed op alcoholmisbruik?

In dit placebo-gecontroleerde onderzoek werd gekeken of een Glucagon-like peptide 1 receptor agonist (GLP-1RAs) zoals semaglutide een effect zou kunnen hebben op de alcoholconsumptie en op de craving ernaar. Met een wekelijkse subcutane inspuiting bleek het aantal drankjes op een drinkdag significant lager te zijn en ook de craving daalde. Daarnaast verminderde ook het tabaksgebruik. Mogelijk biedt dit perspectief voor een bijkomende behandeling voor alcoholafhankelijkheid.

Hendershot, C.S., Bremmer, M.P., Paladino, M.B., Kostantinis, G., Gilmore, T.A., Sullivan, N.R., Tow, A.C., Dermody, S.S., Prince, M.A., Jordan, R., McKee, S.A., Fletcher, P.J., Claus, E.D., & Klein, K.R. (2025). Once-Weekly Semaglutide in Adults With Alcohol Use Disorder: A Randomized Clinical Trial. JAMA Psychiatry, 82(4): 395-405.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

‘Open en Alert’ 2.0: update en implementatie bekeken

Het integrale programma ‘Open en Alert’ helpt zorg- en welzijnsorganisaties om structureel middelenbeleid op te zetten. In deze bijdrage beschrijven we kort de inhoud van het programma en de verbreding naar andere doelgroepen. Hierbij gebruiken we ook de uitkomsten van de procesevaluatie die in 2024 is uitgevoerd.

Inleiding

Zorg- en welzijnsorganisaties hebben geregeld te maken met cliënten die roken, alcohol drinken of drugs gebruiken. Dit heeft niet alleen gezondheidsrisico’s voor de cliënten zelf, het kan ook de begeleiding en behandeling bemoeilijken of extra problemen veroorzaken. Het integrale programma ‘Open en Alert’ helpt organisaties om structureel middelenbeleid op te zetten. Dit beleid beschrijft wat er gedaan wordt om problemen door middelengebruik te voorkomen en hoe cliënten worden begeleid bij eventuele problemen door middelengebruik.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

Impact van een digitale escaperoom op cannabispreventie onder jongeren

Cannabis is na alcohol en tabak de meest gebruikte drug in Nederland onder jongeren. Het huidige onderzoek behelsde de evaluatie van een nieuwe preventieve interventie ter ontmoediging en vermindering van cannabisgebruik onder jongeren. Deze educatieve interventie werd aangeboden in de vorm van een digitale escaperoom, ‘Brainlock’ genaamd. Het doel van dit onderzoek was om de effecten en uitvoerbaarheid van ‘Brainlock’ te evalueren.

Inleiding

Aanleiding

Cannabis is na alcohol en tabak de meest gebruikte drug in Nederland onder jongeren [1]. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat in 2023 8.5% van de jongeren tussen de twaalf en zestien jaar ooit cannabis heeft gebruikt [1]. Ook ligt bij cannabisgebruikers de frequentie van gebruik hoger dan bij gebruikers van andere middelen [2]. Hierbij is alcohol niet meegerekend. De regionale drugsmonitor ‘Skippen of Trippen?’, waar eind 2021 ruim 11.000 jongvolwassenen uit Oost-Brabant aan deelnamen, bevestigt de hoge prevalentie van cannabisgebruik en liet tevens zien dat cannabis in deze regio de meest genormaliseerde drugssoort is [3].

Vanuit het oogpunt van volksgezondheid is het van groot belang om cannabisgebruik bij jongeren te ontmoedigen en terug te dringen, omdat er aanzienlijke risico’s aan kleven. Zo vergroot een vroege aanvang van cannabisgebruik onder jongeren de kans op toegenomen gebruik op latere leeftijd [4-5] en afhankelijkheid van het middel [5]. Verder vergroot cannabisgebruik op jonge leeftijd de kans op gezondheidsrisico’s en verslechtering van cognitieve functies zoals een verminderde concentratie en kortetermijngeheugen [6-7]. Cannabisgebruik wordt daarnaast ook in verband gebracht met schooluitval en spijbelen, verminderde motivatie en verslechterde schoolprestaties [8-10]. Ook zorgt cannabisgebruik voor een vergroot risico op het ontwikkelen van psychische problemen [11], zoals depressie en angststoornissen [12-13]. Daarnaast wordt cannabisgebruik in verband gebracht met de ontwikkeling en uiting van schizofrenie en andere psychotische stoornissen bij individuen die hiervoor een genetische aanleg hebben [14]. Dit verband wordt ook waargenomen bij bipolaire stoornissen [15-16].

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

Interview met Suzanna de Jonge

Op 7 november worden we door Suzanna de Jonge [1], 69 jaar, ontvangen in het door haar gekochte kleine huis (vroeger een bejaardenhuisje) in Haren onder de rook van Groningen. Na een korte kennismaking tussen Suzanna en Gert vertelt ze openhartig over haar verslaving, wat daaraan vooraf ging en hoe haar herstel is verlopen. Als leidraad voor ons gesprek hebben we de ‘mantra van Gerrit’ [2] genomen. We wisten dat Suzanna vrijwel zonder enige professionele bemoeienis haar herstel had georganiseerd. Dat mantra structureert zo de motieven en zorgt voor soms verrassende invalshoeken.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

Beschermd wonen voor personen met ernstige GHB-problematiek: bovenregionaal en/of kleinschalige woonvoorzieningen?

Verschillende gemeenten in Nederland kampen met hardnekkige GHB-problematiek, waarbij personen die GHB gebruiken snel verslaafd raken en vaak te maken krijgen met ernstige gezondheidsproblemen en terugval. In Etten-Leur is veel ervaring opgedaan met een aanpak die zich richt op beschermd wonen buiten de eigen centrumgemeente. Uit een driejarige evaluatie blijkt dat cliënten met GHB-problematiek die buiten de centrumgemeente in kleinschalige voorzieningen wonen, aanzienlijk minder vaak terugvallen.

Inleiding

Verschillende gemeenten in Nederland worden al jaren geconfronteerd met ernstige GHB (gamma-hydroxyboterzuur)-problematiek. Gemeenten en politieagenten worden geconfronteerd met extra overlastmeldingen en medische hulpdiensten met gezondheidsverstoringen. Het aantal gebruikers is relatief beperkt, maar de problematiek is zeer zichtbaar, hardnekkig en moeilijk oplosbaar. Zo is de kans op verwardheid en agressief gedrag bij gebruik van GHB groot, omdat de marge tussen het gewenste GHB-effect en een overdosering erg klein is. Daarnaast heeft GHB ernstig verslavende eigenschappen waardoor het gebruik in korte termijn kan leiden tot ernstige afhankelijkheid. Frequent GHB-gebruik is in dat geval noodzakelijk om ernstige onthoudingsklachten te voorkomen. Personen die verslaafd zijn aan GHB, ervaren veel co-morbide psychische klachten en cognitieve problemen. [1]

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

Gebruik van illegale drugs in de Belgische gevangenissen

 

Bevindingen van het PRS-20-project (2021-2023)

In deze mixed-methods studie werden de ervaringen en behoeften van zowel mensen in detentie als van mensen die de gevangenis recent verlieten met betrekking tot drugsgebruik onderzocht. Een aantal factoren hangt statistisch samen met een verhoogde kans op het gebruik van illegale drugs tijdens detentie: (1) eerdere detenties, (2) drugsgebruik in het afgelopen jaar vóór de huidige detentie en (3) slachtofferschap van fysiek geweld tijdens de huidige detentie. De resultaten tonen de complexe wisselwerking tussen het gebruik van illegale drugs, de gevangeniscontext en bio-psychosociale gezondheid.

Inleiding

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat personen in de gevangenis extra kwetsbaar zijn op het vlak van het gebruik van illegale drugs, traumatische ervaringen en morbiditeit. Diverse maatschappelijke factoren spelen hierin een rol en dit zowel in de gewone samenleving (bv. armoede, werkgelegenheid, toegang tot hulpverlening etc.) als tijdens het verblijf in de gevangenis. Hierbij kan het drugsbeleid in de gevangenissen als een belangrijke factor worden beschouwd [1]. Echter over de samenhang tussen maatschappelijke factoren in relatie tot druggebruik van personen in detentie is weinig onderzoek beschikbaar. In deze mixed-methods studie werden de ervaringen en behoeften van zowel mensen in detentie als van mensen die de gevangenis recent verlieten met betrekking tot drugsgebruik onderzocht.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

Van alpha tot omega

Ik schrijf dit op de dag dat paus Franciscus is begraven. Een indrukwekkend gebeuren daar in Rome. Of je nu gelovig bent of niet, de preek van kardinaal Battista Re bevatte heus inspirerende woorden.[1] En nee… deze column zal niet gaan over het alpha en omega van de katholieke kerk. Maar de boodschap dat wij ons “moeten bekommeren om onze medemensen in nood, mensen die (over)leven aan de rafelranden van de maatschappij”, daar moeten wij onze oren en ogen niet voor sluiten. “Niemand wordt gered in eenzaamheid…” En dat is een waar woord.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

Abstract verpakt


Herstelgericht werken en ervaringsdeskundigen

Ervaringswerk heeft een belangrijke plaats binnen de herstelgerichte zorg. Day con suis (2025) deden literatuuronderzoek over de zorgvormen waarvoor de meeste bewijskracht bestaat. Ze vonden vier hoofdcategorieën: 1. mensen toeleiden naar werk; 2. voortgezette zorg die duurt tot in de eerste fasen van herstel; 3. ervaringsgeïnformeerde interventies om mensen binnen zorg te houden; en 4. herstelhuizen met ervaringsdeskundigen. Herstelgericht ervaringswerk helpt herval en heropnames te voorkomen en is een kosteneffectieve manier om mensen met een verslavingsproblematiek te ondersteunen.

Day, E., Pechey, L.C., Roscoe, S., & Kelly, J.F. (2025). Recovery support services as part of the continuum of care for alcohol or drug use disorders. Addiction (Abingdon, England), 10.1111/add.16751. doi.org/10.1111/add.16751

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us