Ga naar de inhoud

Overzicht

Drugsontmoediging als communityopgave

Naar een ander paradigma

Het Nederlandse drugsbeleid is meer gericht op harm reduction dan op drugsontmoediging. Dit hangt samen met het ontbreken van pasklare evidence-based oplossingen voor drugsontmoediging en met terughoudendheid bij verslavingspreventie én overheid om campagnes en communicatie rond dit thema te ontwikkelen. Zij zijn met name bezorgd dat communicatie kan aanzetten tot gebruik en tot stigmatisering van gebruikers. In dit artikel pleiten we voor een evidence-informed benadering van drugsontmoediging, die zich niet alleen op individuen richt maar veel meer op ‘communities’. Communicatie richt zich dan met name op mobilisering van een community om in actie te komen, naleving van de wet en communiceren van normen en gedragsregels in de community. We formuleren zes aanbevelingen voor communicatie om drugsgebruik te ontmoedigen. Op deze manier is communicatie over drugsontmoediging niet alleen zinvol, maar ook onmisbaar in een verstandig drugsbeleid.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

Dan toch de weloverwogen keuze: herstel

Als kind ben ik altijd al zoekende geweest en wilde ik ergens bij horen. Zo kwam ik op dertienjarige leeftijd in contact met oudere jongens, jointjes en alcohol. Later kwamen hier ook andere middelen bij zoals xtc en speed.

Thuis was er een gebrek aan emotionele verbinding en na het overlijden van mijn vader op mijn veertienjarige leeftijd, nam dit gebrek alleen maar toe. Hierdoor wilde ik zo snel mogelijk weg van mijn moeder alsmede om niets te moeten horen over mijn niet zo koosjere leven. Ik vond de mogelijkheid om te gaan studeren in Nederland.

Eenmaal in Nederland kwam ik al snel in contact met cocaïne. Ik was toen negentien. Ik weet nog heel goed dat ik me geweldig voelde, onoverwinnelijk, echt heel sterk. Ik had het idee dat ik erbij hoorde. Al mijn angsten en onzekerheden vielen weg. Hier begon meteen mijn moeilijke huwelijk met mijn middel. Studies, werk, alles ging gepaard met laksheid en gebruik. Zelfs zwangerschappen hielpen me niet om te stoppen. Bij de derde zwangerschap heb ik af en toe gebruikt en heb ik besloten geen borstvoeding te geven omdat ik zo snel mogelijk opnieuw wilde gebruiken. Toen had ik eigenlijk al kunnen weten dat ik wel degelijk een verslavingsprobleem had. Het heeft toch nog zes jaar geduurd alvorens in totale zelfdestructie te belanden.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

De ambulante therapie van een dertigjarige vrouw met cocaïneafhankelijkheid

Deze casus bespreekt de klachten en de therapie van een dertigjarige hoogopgeleide vrouw met cocaïneafhankelijkheid. De situatie toont de interactie tussen de leefomgeving, waarin een verslavend product in hoge mate aanvaard is en beschikbaar, met het onvermogen van de betrokkene om de regie over het gebruik weer in handen te nemen. De behandeling is een proces van een vijftal stadia. Die gaan van machteloosheid over het vermijden van beschikbaarheid tot het investeren in heel andere activiteiten die hoger staan op de waardenladder van de betrokkene. Inzichten uit de neurobiologie van middelenverslaving worden als psycho-educatie aangewend, evenals elementen uit de Motiverende Gespreksvoering en de Community Reinforcement benadering.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

Pilootbevraging naar belevingen van intrafamiliaal geweld in contactgroepen voor personen met een verslaving

In 2018 werden contactgroepen verslaving (CG) opgestart. De CG staan open voor personen met alle vormen van verslaving (legale en/of illegale middelen, gedragsverslavingen zoals gokken, gamen, …) en voor familie en andere betrokkenen. In deze groepen is er geen expliciete aandacht voor het thema intrafamiliaal geweld (IFG). In de internationale literatuur worden IFG en verslaving echter vaak met elkaar verbonden. Meer dan de helft van de personen met een verslaving zou in aanraking komen met IFG. Naar aanleiding van deelname aan het SOCPREVbis-project werd een bevraging rond IFG gedaan bij de personen met een verslaving die in januari 2022 deelnamen aan CG (n=31).

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

Verslaving en sport, een onnatuurlijke liaison

Is er een verband tussen sport en verslaving? Je zou denken van niet. Maar er is wel een voortdurende associatie tussen sport en verslavende producten. Kijk maar hoeveel moeite de gokindustrie doet om nog allerlei deals met de voetbalploegen af te sluiten sinds bekend is dat er een verbod op sportsponsoring komt. In België bereiden ze zich ook al voor om nadien de enige uitzondering, namelijk het sponsoren van amateurploegen via shirtreclame, zo breed mogelijk te maken. Wedden op voetbalresultaten is namelijk een activiteit op zich geworden die extreem winstgevend is; tenminste voor de gokoperatoren. Wie er geld op inzet, is het bijna altijd kwijt. En wint iemand toch, dan groeien de overmoed en de irrationele gedachte dat dit een begin van meer kan zijn. Dus opnieuw inzetten maar en… tja, verliezen.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

Perspectieven van hulpverleners over trauma-informed care in de laagdrempelige zorg

De laatste jaren wint het begrip trauma-informed care (hierna: TIC) terecht belangstelling in het Vlaamse zorglandschap. Bij kwetsbare groepen zoals dak- en thuisloze mensen is trauma zeer prevalent. De implementatie van TIC voor deze doelgroep brengt echter een aantal uitdagingen met zich mee. In dit artikel zoomen we in op de noden en belemmeringen die hulpverleners ervaren met het toepassen van TIC.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us

Stop met dubbele diagnose

De term ‘dubbele diagnose’ is een verwarrende en onjuiste term voor patiënten die zowel stoornissen in middelengebruik als andere psychiatrische stoornissen hebben. De patiënt heeft maar één beschrijvende diagnose. Daarnaast stimuleert de term dubbele diagnose een gescheiden behandeling binnen de GGZ en de verslavingszorg, terwijl een geïntegreerde aanpak binnen één afdeling beter is.

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us